In primul rand taxarea inversa se aplica numai intre persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA (platitori de TVA) pentru fluidizarea cash-flow-ului.

Ce inseamna taxare inversa ? Din punct de vedere al facturarii se trece decat baza impozabila (cantitate x pret) iar in dreptul coloanei de TVA se mentioneaza textul “Taxare inversa”. Deci factura se face fara TVA si se efectueaza incasarea, respectiv plata . Din punct de vedere al decontului de TVA, se va evidentia atat TVA deductibila cat si TVA colectata pentru factura suspusa taxarii inverse.
Spre exemplu : se emite o factura in regim taxare inversa reprezentand material lemnos : cantitate : 25 mp, pret : 100 lei = Total baza impozabila : 2500 lei. Ulterior se incaseaza suma de 2500 lei.

Pana in 2016 se aplica taxarea inversa pentru livrarea urmatoarelor categorii de bunuri :

 1. deseuri feroase si neferoase; reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din materiale feroase si neferoase; deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, carton, materiale textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla;
 2. masa lemnosa si materiale lemnoase ;
 3. cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu suntdestinate ca atare consumatorilor finali
 4. transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera
 5. livrarea de energie electrica
 6. transfer de certificate verzi
 7. livrari de aur de investitii

Din 2016, plaja de categorii de bunuri pentru care se aplica regimul taxarii inverse s-a extins, astfel ca se adauga :

 1. constructii (in acest caz trebuie indeplinite o serie de conditii prevazute in codul fiscal)
 2. telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata
 3. dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final
 4. console de jocuri, tablete PC si laptopuri
  Retineti ca pentru livrarea bunurilor de natura : telefoanelor mobile, dispozitive cu circuite integrate si console de jocuri, tablete PC si laptopuri se aplica taxarea inversa numai daca valoarea bunurilor livrate, fara TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22500 lei.

Taxarea inversa pentru livrarea de bunuri de natura celor de la punctele 3,4,5,6,9,10 si 11 se aplica pana la data de 31.12.2018 inclusiv.

De asemenea, va rog sa retineti situatia in care dumneavoastra achizionati aceste bunuri in regim de taxare inversa si veti dori sa le revindeti ca marfuri sau ca mijloace fixe, in timpul amortizartii acestora, iar vanzarea se efectueaza catre persoane juridice neinregistrate in scopuri de TVA sau catre persoane fizice, veti fi obligati sa colectati TVA.

 

Informarea nr.7 taxarea inversa 2016