Impozitul pe dividende in 2016

 

Va rog sa luati in considerare ca incepand cu anul acesta se pot face distribuiri sub forma de dividende din profiturile anilor anteriori iar impozitul pe dividende calculat va fi de 5%.

Spre deosebire de anii trecuti in care impozitul pe dividende pentru persoane fizice asociati era de 16%, anul acesta cota de impozit este de 5%, indiferent de anul din care provine profitul.

Practic, incepand din aceasta luna puteti intocmi hotarari ale Adunarii Generale a Asociatilor in care se hotaraste distribuirea profiturilor anterioare si dupa ce platiti impozitul pe dividende de 5% , puteti plati dividendele asociatilor societatii persoane fizice.

De retinut este ca pentru persoanele fizice asociati care sunt salariati, pensionari, care obtin venituri din activitati independendente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, care beneficiaza de indemnizatii de somaj sau pentru cresterea copilului NU trebuie platita contributia de sanatate de 5.5%.

Pentru celelealte persoane fizice asociati care nu se regasesc in cele mentionate mai sus, se va calcula si procentul de 5.5% la valoarea profitului distribuit drept dividende (deci pentru acestia se va calcula 5% impozit/dividende +5.5% contributia de sanatate asupra profitului de distribuit).

!!!! Foarte important este ca din anul 2017, acest procent de 5.5% reprezentand contributia la sanatate va fi platit de catre toti contribuabilii, indiferent daca obtin venituri din alte surse (salarii, pensii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, indemnizatii de somaj si pt cresterea copilului).

Totusi, va rog sa retineti ca profitul anului 2015 va fi distribuit sub forma de dividende numai dupa aprobarea situatiilor financiare de catre Adunarea Generala a Asociatilor (adica odata cu depunerea situatiilor financiare, a bilantului pentru anul 2015).

 

Nota informativa nr.4 impozitul pe dividende